Ga naar inhoud
Open VLD HNM Gewoon doen

Welzijn en senioren

“Een samenleving wordt beoordeeld op de manier waarop men omgaat met ouderen”

 

1. Er moet een extra schepenbevoegdheid komen voor de bestrijding van eenzaamheid en sociale isolatie wat veel voorkomt bij ouderen (die hun partner verloren zijn). Deze mensen blijven volwaardig lid van de maatschappij en we moeten hen er actief lid van blijven laten uitmaken.


2. Een efficiënt OCMW is nodig om het welzijn in onze stad te kunnen blijven garanderen. Strenger controleren of inwoners die een leefloon krijgen inkomsten of een eigendom hebben in het buitenland, in samenwerking met privébedrijven zoals in Antwerpen, vermijd misbruik van ons sociaal systeem (zie ook Sociaal Beleid en burgerschap).


3. Thuis- en mantelzorgers zouden geen tijd moeten verdoen aan het zoeken van parkeerplaatsen. Een sticker of speciale parkeerkaart moeten zorgers toelaten gratis te kunnen parkeren voor een garagepoort of op straat zonder het verkeer daar te hinderen.


4. Ook onze oudere inwoners hebben recht op kwaliteitsvolle zorg, door betere opvolging kwaliteit en welzijn van de rusthuizen en het WVC.


5. Naar het voorbeeld van het Scandinavisch model kunnen we rusthuizen, kinderopvang en cultuur centraliseren, met gemeenschappelijke ruimtes waar iedereen met elkaar kan omgaan.


6. Vrijwilligerswerk door zowel verenigingen als personen willen we aanmoedigen door premies uit te reiken voor personen en verenigingen die helpen in bijvoorbeeld rusthuizen.


7. Er is een schrijnend tekort aan betaalbare servicewoningen, dit zou voor een groot gedeelte kunnen worden opgelost als we particuliere investeerders hierbij betrekken, het voordeel daarvan is dat er weinig moet geïnvesteerd worden door het stadsbestuur en dat de investeerder altijd zeker kan zijn dat de serviceflat goed zal onderhouden worden, en de investeerder er op elk moment zelf zijn intrek kan nemen.


8. Meer ondersteuning door de stad voor initiatieven rond drugs- en alcoholpreventie.


9. Communicatie voor de initiatieven voor senioren-activiteiten moeten duidelijker gebeuren, men moet weten waar men terecht kan voor activiteiten. Er moet meer cultuur naar rusthuizen gebracht worden.


10. Daarnaast moeten kangoeroewoningen en vormen van co-housing gesubsidieerd worden.

 

Terug naar het programma